Life story work


Met CANO Vlaanderen brengen we in 2024 verhalen van jongeren naar buiten via digital storytelling.  We doen dit adhv de identiteitsversterkende en impactvolle methode Life Story Work. Deze narratieve aanpak biedt tegengewicht aan (vaak) verengde en stigmatiserende levensnarratieven van jongeren in de jeugdhulp. 
We doen dit om de impact van CANO zichtbaar te maken en succesfactoren mee te geven van zowel jongeren als CANO-organisaties. Tegelijk willen we een beeld schetsen tegen welke drempels jongeren aanlopen en zicht krijgen op sociale (grond)rechten die niet/moeilijk ingevuld raken (bijv. woonrecht, leerrecht,...).  

Met het delen van deze verhalen willen we de complexiteit van de trajecten verduidelijken en het beeld op jongeren in de jeugdhulp positief beïnvloeden.

Naslagwerk studievoormiddag CANO vertelt! 15/3/24

Met bijdrages van Roel Gerits en sprekers Bart Van Bouchaute (Publiek gaan met sociale grondrechten), Veerle Soyez (Life Story Work), Anje Claeys (BioArt)

Download
PPT CANO vertelt! over sociale grondrechten en Life Story Work als impactinstrument
CANO vertelt! 15 maart 2024.pdf
Adobe Acrobat document 5.7 MB
Download
Get up, stand up - Praktijkboek met voorbeelden van politisering door jongeren (cfr slide 18 uit PPT)
PraktijkboekPolitisering.pdf
Adobe Acrobat document 7.9 MB

Resultaat: impactvideo's en piloottraject

Aanpak binnen CANO

In 2022 werd een piloottraject (en bijhorend filmpje) uitgezet met het Oranjehuis. Tussen april en december 2023 liepen 10 overige CANO-organisaties een vervolgtraject. Concreet gingen 10 jongeren en procesbegeleiders een engagement aan om het levensverhaal van de jongere te re-construeren. Tevens werden Anje Claeys en 10 kunstenaars betrokken die het verhaal van de jongere nadien, in co-creatie, in een kunstvorm goten. Het traject werd ondersteund door Prof. Veerle Soyez van de VUB.  Met de inkomsten van de Warmste Week (Campagne tegen kansarmoede) konden we 3 levensverhalen op video zetten.

Poster LSW