NASLAGWERK
Op 15 maart 2024 vond de studievoormiddag CANO vertelt: over sociale grondrechten en Life-Story Work als impactinstrument plaats. Naslagwerk is hier terug te vinden.
NASLAGWERK
Op de interne studievoormiddag van 18/12/20 stelde CANO haar vernieuwde protocoltekst voor. Hoe kijken de collega's naar bevestigde en vernieuwde
accenten? En wordt het CANO-DNA ook in de eigen organisatie herkend?
Dit studiemoment gold als tussenstap in de doorontwikkeling van het vernieuwde protocol. Op 19/3/2021 wordt een feedbackmoment georganiseerd met de samenwerkingspartners. Deze input, samen met de reflecties van
Opgroeien, worden in een laatste fase verwerkt tot een finaal CANO-protocol.
Uitnodiging:
Bijlagen workshops:
NPT (Nieuwe perspectieven bij terugkeer): delictgericht aan de slag met het gezin (Pieter Simenon, aPart, Oranjehuis)
De aankondiging: een proces van verbindend verzet (Stappen)
Multi Dimensionele Familietherapie (Wingerdbloei)
Het nieuw jeugddelinquentierecht: een vloek of een zegen voor de GI? (Gemeenschapsinstellingen)
Is TCK nog van deze tijd? (CANO Goretti)
Groepsge(v)voel (Cirkant)
Contextueel en netwergericht werken binnen autonoom wonen (Oranjehuis en Bethanie)
Hulpverlenen = Samenleven (werkgroep CANO & Samenleven, Stappen, Bethanie)
Vorm geven aan veiligheid (De Pas)
Open-hart-cirkels: een krachtig en liefdevol antwoord op psychische kwetsbaarheid en existentiële vragen (Wingerdbloei)
Uitnodiging:
PPT-voorstellingen van de lezingen:
Teksten toegevoegd aan studiemapje:
"Inspirerend Verbinden in de Bijzondere Jeugdzorg "
Wanneer? Vrijdag 25 februari 2011, 9u - 16u
Waar? Provinciehuis Leuven, Tiensevest, Leuven
Deelnamekost? De studiedag is gratis.
De informatie hier is de weerslag van de studiedag van 2011
Situering
De bijzondere jeugdzorg van Vlaanderen telt momenteel 8 CANO-voorzieningen. CANO als letterwoord staat voor Centrum voor Actieve Netwerk - en Omgevingsondersteuning. Deze, van oorsprong residentiële voorzieningen, hebben reeds jarenlange expertise opgebouwd in het begeleiden van adolescenten en contexten met een complexe achtergrondproblematiek. Vanuit een herdifiniëring van de residentiële hulpverlening is CANO geëvolueerd tot een multimodaal en flexibel begeleidingsconcept. Cruciale uitgangspunten hierbij zijn dat de hulpverlening permanent vorm krijgt vanuit de dagelijkse leefomgeving van de jongeren en dat nieuwe breuken moeten vermeden worden. Het model stuurt aan op snel en efficiënt schakelen tussen ambulant, mobiel, projectmatig en residentieel begeleidingswerk in opbouw naar een geïntegreerd begeleidingstraject. In dialoog met de CANO-voorzieningen en het Agentschap Jongerenwelzijn werd de CANO-methodiek de voorbije jaren verder uitgediept tot een CANO-protocol dat voor nieuwe initiatiefnemers richtinggevend maar ook ondersteunend zal zijn. Dit protocol krijgt het statuut van kwaliteitslabel, alvast een nieuwe term binnen de Vlaamse bijzondere jeugdbijstand.
Naar aanleiding hiervan lichten het Agentschap Jongerenwelzijn, het Kabinet Welzijn, Volksgezondheid & Gezin en de CANO-voorzieningen het CANO-concept aan het brede publiek methodisch toe. Deze presentatiedag vindt plaats op 25 februari 2011 in het Provinciehuis van Leuven. We voorzien een boeiende en inspirerende studiedag met in de voormiddag een algemene situering van CANO. In de namiddag plannen we een vijftal thematische sessies die het concept concretiseren. De dag wordt afgerond door Minister Jo Vandeurzen.